Behöver gående och cyklister en trafikantutbildning 2006?

Allmän trafikantutbildning?

 


Några inlägg från forumet för gående och cyklister under år 2006

December 2006


2006-12-07 
Namn Stefan Hjelm
Inkom 12:58
Ämne Korsning av väg – lämna cyklist företräde?

På förekommen anledning frågas: Jag som cyklist kör på en cykelbana på en huvudled och kommer till en anslutande väg efter vilken cykelbanan fortsätter. På den anslutande vägen finns en ”lämna företräde” – väjningspliktsskylt.

Om en bilist kommer på den anslutande vägen med väjningsmärket så måste väl den bilen släppa fram cyklisten, vad ska annars väjningspliktsmärket vara bra för?


Svar:
Hej Stefan, Du har helt riktigt men tyvärr är det många som struntar i att
lämna företrädde åt cyklister.

Med vänlig hälsning

Ernst Donlemar2006-12-05
Namn Yvette
Inkom 13:25 
Ämne Behåll övergångsställena – de hjälper framförallt barn

Behåll övergångsställena – de hjälper framförallt barn – hur ska de annars ha någon som helst rimlig chans att korsa en gata – med någon slags begränsning av riskerna.

Det är helt oansvarigt att ens föreslå att ta bort dem.

Politiker skärp er – se istället till att uppmuntra bilister att följa de regler som finns.


September 20062006-09-04

Namn C Forsén
Inkom 17:20
Ämne Underbart och fritt att cykla.

Måste bara få säga hur underbart fritt och självständigt det är att få cykla. Med cykel tar jag mig fram överallt och jag kan enkelt ta genvägar för att spara några sekunder av mitt korta liv. Det känns tryggt och bra att använda trottoarerna och därmed slippa annan besvärlig trafik, bara fotgängarna kunde ta lite större hänsyn.

Likaså kan jag som cyklist använda övergångsställen, om bara gående kunde vara lite mer uppmärksamma. Det som är jättebra med att vara cyklist är att man behöver inte lära sig några krångliga trafikregler.

Ja, man behöver inte ens något körkort!

Det är bara att skaffa sig en cykel och ge sig iväg! Underbart enkelt! Man kan göra precis som man vill, som cyklist, utan att någon lägger märke till en, eller har rätt att lägga sig i. Cyklar jag på gatan så måste t ex fotgängare som håller på att ta sig över ett övergångsställe lämna företräde. Och högerregeln gäller inte cyklister. Helt suveränt!

Överhuvudtaget är väl det största problemet för oss cyklister att gående och bilister ofta nonchalerar oss, och det gör att vi får en osäker trafikmiljö, i alla fall när vi trampar omkring i stan. Och sätter jag på mig hjälmen så kan jag dessutom cykla lite fortare, eftersom jag ju är skyddad och odödlig då…

Mitt tips till alla gående och bilburna är: Ta cykeln istället och ett fritt och bekymmerslöst liv väntar dig! Jag är naturligtvis ironisk.

Inför körkort för cyklister!!

 2006-09-03
Namn Lars Dahlqvist Del av inkommen e-post
Inkom 12:03  
Ämne blinka och gångtrafik

 

när det gäller gående tycker inte jag att dom har företräde när en bil är på väg ut ur en rondell för en bil i rondellen som stannar bromsar upp flytet i hela rondellen, med köbildning åt alla håll.

tydligare upplysningar till alla trafikanter behövs, som det är i dag tror många att det är fritt fram med cykel på övergångställen, det har inte gått hem hos många att de har skyldigheter även som gång och cykeltrafikanter många tittar inte ens åt det håll en bil kommer från utan bara kliver rakt ut i körbanan , detta måste det bli en ändring på.

(åk till gävle och döm själva) där kastar sig folk rakt ut ofta utan hänsyn till livet.

mvh.lasse


Augusti 2006


2006-08-15
Namn Ernst
Inkom 20:08  
Ämne Väjningsregeln mot fotgängare vid obevakade övergångsställe. 

Rapporten ”Väjningsplikten mot fotgängare på obevakat övergångsställe.” Forskningsledare Hans Thulin, VTI. (N17-2006)  Läs >>

 


April 20062006-04-17

Namn Roland
Inkom 23:28  
Ämne Övergångsställe och skolpolis

Jag blev f.b. när jag i för ca. två veckor sedan såg hur en bilist passerade en skolpolis som hade sträckt ut armarna. Om de väntande barnen hade gått ut hade en allvarlig olycka definitivt ha inträffat.Denna sidan är ursprungligen skapad av Ernst Donlemar. Sidan är omarbetad av Martin Nilsson för att få en bättre responsivitet på mobiltelefoner. Om någon del av materialet mot förmodan skulle visa sig vara felaktigt beror detta på misstag i omarbetningsprocessen och inte på bristande kunskap från Ernst. Rapportera gärna om ni upptäcker något fel! Vi friskriver oss från eventuella följder felaktigt material kan medföra.