Behöver gående och cyklister en trafikantutbildning 2007

 


Några inlägg från forumet för gående och cyklister under år 2007

Oktober 20072007-10-17
Namn Roland Persson
Inkom 15:49
Ämne Cykister på trotoarerna

 

Hej!
Vet ej om detta är rätt forum, men jag vill gärna ha svar på när det blev tillåtet att cykla på trotoarerna. Jag har vid flera tillfällen varit nära att bli påkörd, en gång stukade jag handleden för att jag inte kunde komma undan på grund av en husvägg.

Senast i dag komm en yngling i hög fart och passerade mellan mej och porten dit jag skulle gå in. Två steg till och jag hade handlöst kastats omkull med följder som jag inte vågar tänka på. Jag är långt ifrån ensam om att bli utsatt för detta ökande tilltag. Äldre personer som jag vågar snart inte gå på trotoarerna.

Man har fräckheten att använda ringklockan eller ropa att flytta på dej om man inte är snabb nog att hoppa ut i rännstenen. Även vuxna har börjat använda trotoarerna som cykelbanor men visar åtminstone någon mer hänsyn.

Det diskuteras om obligatoriskt bruk av cykeljälm, men fråga är om det inte borde vara gångare som skulle bära sådana. Som gammal cylist upprör det mej med denna dekadens av synen på trafikregler och av de som är satta att se till att de efterlevs.


September 20072007-09-18
Namn Sven-Erik
Inkom 21:40
Ämne Fel

Jag ber dig vänta på mig när jag kommer på en cykelbana som korsar en väg inte cykelöverfart. Snälla kör inte på mig!


 

2007-09-17
Namn Lennart
Inkom 23:34
Ämne Fel

Cyklar & mopeder kl.2 ska stanna o lämna företräde vid cykelövergångsställe. Enda undantaget är när en bilist svänger höger UT UR en rondell. På övergångsställe för fotgängare får man inte cykla alls, utan cykeln ska ledas över.


Augusti 20072007-08-30
Namn Sven-Erik
Inkom 20:58
Ämne Du bilist

Var vänlig släpp fram mig när jag kommer på cykelbanan och ska korsa din väg. Du har faktiskt skyldighet att lämna mig företräde. Tack


Juni 2007


2007-06-28
Namn Anneli.
Inkom 16:23
Ämne cyklister på övergångställen

Bättre information vad som gäller för cyklister på övergångsställen.

MVH Anneli


April 20072007-04-08
Namn Ernst
Inkom 19:30
Ämne Gångvägar och gångtrafikant – svar till Raija Jansson och Kurt Hedlunds inlägg.

Jag förstår er frustration över att ständigt ”stångas ” med andra trafikanter gående, cyklister och mopedförare klass II.

Tyvärr så finns det inga generella regler – om vilken sida som gående ska använda på en gångbana eller en gångväg. Vad gör Vägverket för att förbättra situationen? – tur att vi är ett glesbefolkat land.

/Ernst


 

2007-04-08
Namn Kurt Hedlund
Inkom 12:30
Ämne Gångtrafikant

På vilken sida av gångvägen ska man gå som gående och mötas

 


Februari 20072007-02-03
Namn Raija Jansson
Inkom 15:53
Ämne gångvägar

vad gäller på gäng och cykelvägar ?

Jag skulle vilja ha tydlig information som går ut till alla hushåll . går jag på vänster sida så möter jag gående, går jag på höger sida så möter jag gående.

Vad gäller!!


Januari 20072007-01-13
Namn Ernst
Ämne Regler huvudled med cykelbana.
Svar på inlägg Jan 12,2007 13:52, nedan.

Tack Henry, det är alltid stimulerande att få uppskattning. Så till det inlägg.
Det du skriver visar en påtaglig god kunskap om de regler och förhållanden som finns i trafiken.

De regler som skapats är, enligt min mening, till för att skapa ett trafiksäkrare samhälle. Tyvärr så finns det alltid s.k. ”plumpar i protokollet”. (Här går jag på sidan om ämnet – är en cirkulationsplats en vägkorsning eller inte? Vägverket olika svar >>

– vilka trafikregler bör gälla?

Så är det också i detta fall se ”Motstridiga trafikregler” där du kan läsa följande text ”En cykelbana som löper som ett eget körfält vid sidan av en huvudled är enligt Vägverket också att anse som huvudled. ”Referens Polisen motstridiga trafikregler


Polisen skriver att de önskar ett förtydligande – jag har inte någon kännedom om en ändring har skett. Om så skulle vara fallet gäller de förhållande som du har beskrivit.

Sist men inte minst gäller det skapa en ömsesidig hänsyn till varandra i trafiken, ett förhållande i vilket jag tror att du instämmer.

 2007-01-12
Namn Henry
Inkom 13:52
Ämne Korsning av väg

Hej Ernst,

Tack för en bra sida! Brukar kolla här ibland. Det svar du har lagt in 2006-12-07 kan jag dock inte alls hålla med om. En cykel som kommer från en cykelbana och ska korsa en väg har alltid väjningsplikt (Trafikförordningen, kap6§6)!

Undantaget då en bil har väjningsplikt är då den ska köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att ha svängt i en vägkorsning skall passera en obevakad cykelöverfart (Trafikförordningen, kap3§61).

Väjningspliktsmärket kan aldrig gälla för en cykelbana och en cykelbana kan aldrig vara huvudled. Samma sak gäller då man ska köra in i en cirkulationsplats. Cyklist stannar för bilist.

Sen är det en helt annan sak att det mest lämpliga och säkra oftast är att släppa fram cyklisten bl.a. för att slippa bryta mot andra regler t.ex. behöva stanna på cykelöverfarten.

Om du vidhåller det du svarade får du gärna belägga det med referenser till lagtexten.

MVH / HenryDenna sidan är ursprungligen skapad av Ernst Donlemar. Sidan är omarbetad av Martin Nilsson för att få en bättre responsivitet på mobiltelefoner. Om någon del av materialet mot förmodan skulle visa sig vara felaktigt beror detta på misstag i omarbetningsprocessen och inte på bristande kunskap från Ernst. Rapportera gärna om ni upptäcker något fel! Vi friskriver oss från eventuella följder felaktigt material kan medföra.