Får man blockera körfält vid köbildning?

— by

Fråga:

Hej
Jag har flera gånger på kort sikt sett folk som lägger sig i båda körfälten vid köbildning för att hindra att de blir omkörda i högerfilen. För några år sedan såg jag ett program på TV där detta diskuterades och då var instruktionen (om jag minns rätt) att man ska utnyttja båda körfälten så mycket som möjligt och sedan köra med kugghjulsprincipen. För mig är detta med mest logiska. Där jag bor hade vi förra året omfattande ombyggnationer på E4:an och effekten av att folk lade sig i ett körfält blev att flera avfarter långt innan bygget blev blockerade.

Har ni koll på hur tanken är?

Jag skulle gärna se att det fanns lite instruktioner på hur det är tänkt att man ska köra, inte bara vad lagar och regler säger. Det finns garanterat ett tänk bakom varför man bygger vägar som man gör.

Hälsningar Anders

 

Svar:

Hej Anders!

Blockera körfält vid köbildning..
Visst blir det ett bekymmer för framkomligheten om någon placerar sig så att de blockerar två körfält. Skälet till att de göra det är kanske att de vill hindra andra att köra om och på så sätt smita före i kön. Självklart ska båda körfälten utnyttjas vid de tillfällen du beskriver i din frågeställning. Kugghjulsprincipen eller blixtlåsprincipen eller vad man nu vill kalla den är ett utmärkt exempel på hur man kan samspela i trafiken då det är tät köbildning i två körfält. Jag förstår dock inte vad du menar med ”instruktioner på hur det är tänkt att man ska köra, inte bara vad lagar och regler säger”.

Det är ju dessa lagar och regler som är instruktionerna för hur man ska köra!

Dessa lagar och regler berättar för oss som vistas i trafiken att vi ska köra med ett samspelstänk som grund. Att samspela är att ta hänsyn till varandra, att ge och visa respekt i trafiken, att hjälpa fram varandra genom att exempelvis ha en rätt placering och att inte alltid hävda sin ”rätt” i trafiken.

Vad gäller den sista meningen i ditt inlägg så ber jag att få hänvisa dig till väghållaren, som är den som ansvarar för hur våra gator och vägar är utformade. Väghållaren kan vara Trafikverket eller kommunen där gatan/vägen finns.

 

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *