Jag har gjort mig skyldig till flera förseelser. Vad händer? Indraget körkort?

— by

Fråga:

Indraget körkort?

Av sannolika skäl vill trp-styrelsen dra in mitt körkort pga fortkörning Inom en 2-årsperiod har mitt körkort varit indraget 4 mån ,inom samma period har jag 2 mindre fortkörningar på 15km vardera.

Jag vet att det finns en svensk lag som säger att man inte kan bli straffad för samma brott 2 ggr men i detta fall blir det så. Eller tänker jag fel?

 

 

Svar:

Hej!

Ja, det låter absolut som om du kan förvänta dig att ditt körkort blir indraget. Jag ser det inte som att du blir straffad för samma brott 2 ggr, utan snarare att dina tidigare förseelser räknas in i hur de kommer att hantera den senaste – och med rätta! Du behöver fundera över hur du beter dig i trafiken och varför du hamnar över tillåten hastighet så ofta. Det kan vara något med ditt beteende du behöver rätta till. Nedan klistrar jag in en lista från Transportstyrelsens hemsida där de presenterar skälen till att ett körkort blir indraget. Punkt 3 verkar passa in på det du beskriver.

Indraget körkort av Transportstyrelsen

Transportstyrelsen kan besluta att återkalla ditt körkort av dessa anledningar:

  1. Du har gjort dig skyldig till rattfylleri, grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik.
  2. Du har smitit från en trafikolycka du har varit inblandad i. Det gäller även om du inte har haft någon skuld i trafikolyckan.
  3. Du har gjort dig skyldig till upprepade trafikförseelser, till exempel mindre fortkörningar.
  4. Du har gjort dig skyldig till exempelvis fortkörning, kört mot rött, vårdslöshet i trafik eller annan viktig trafikregel.
  5. Du är opålitlig ur nykterhetssynpunkt, till exempel om polisen har tagit hand om dig för berusning vid ett antal tillfällen.
  6. Du har gjort dig skyldig till ett allvarligt brott som inte behöver vara ett trafikbrott eller ha samband med bilkörning, till exempel grov misshandel eller narkotikabrott.
  7. Du har en sjukdom som gör att du inte uppfyller de medicinska krav som ställs för att få ha körkort.
  8. Transportstyrelsen kräver att du ska lämna ett läkarintyg eller ett bevis om godkänt och du inte kommer in med det.
  9. Körkortet är utfärdat på felaktiga grunder.

Om ditt körkort återkallas enligt punkterna 1-6 beslutar Transportstyrelsen om en spärrtid, alltså så lång tid körkortet ska vara återkallat. Spärrtiden för punkt 2-6 är lägst en månad och högst tre år.

http://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/forlorat-korkort/korkortet-aterkallat-av-transportstyrelsen/

 

 

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *