Jag gjorde en hastighetsöverträdelse vid omkörning. Behöver jag betala boten?

— by

Fråga:

Hej! Om man legat bakom ett fordon på en 70km/h väg som pendlat mycket i hastighet, alltifrån 50km/h till 80km/h och bestämmer sig för att köra om fordonet vid en sträcka med vad jag uppskattade god sikt. Och under omkörningen hade fordon bakom mig också börjat köra om fordonet samtidigt som bilen jag körde om ökade i hastighet. Kände att jag inte kunde avbryta omkörningen för att inte riskera en krock med bakomvarande fordon, så för att komma om bilen gasade jag på. När jag väl kom in i högra körfältet igen såg jag bara en kamera blixtra. Jag fick senare hem en bot på 4000 kr och den uppmätta hastigheten var 107km/km, och nu funderar transportstyrelsen på att ta mitt körkort. Jag förstår mycket väl att jag gjort ett allvarligt brott, men gjorde detta för att undvika en allvarlig olycka, har jag någon chans att ”komma undan” med detta?

 

Svar:

Hastighetsöverträdelse vid omkörning.

Omkörning är bland de farligaste manövrerna man kan göra i trafiken. Du som kör om är den som har största ansvaret för att omkörningen blir säker, men även de andra har sitt ansvar för säkerheten. Man får inte köra om ifall man inte kan föra tillbaka fordonet till högra delen av körbanan utan fara för andra trafikanter eller om man har för kort sikt o.s.v. Att överträda gällande hastighetsbegränsning i samband med omkörning, om än tillfälligt, är inte tillåtet.

Den bil du körde om har uppenbarligen försvårat omkörningen genom att öka farten vilket även det är straffbart.

Eftersom du bedömde att du inte kunde ångra omkörningen kan man anta att bakomvarande förare inte hållit tillräckligt avstånd till ditt fordon som var framför. Det är också straffbart.

Frågan är om det uppkomna nödläget, som du uppfattade det, ska anses som sådant att du borde slippa körkortsingripande. Jag tycker inte det.

Min uppfattning om händelsen såsom du beskriver den är att alla tre förare visat bristande omdöme.

 

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *