Jag blev påkörd av lastbil och får ingen ersättning. Vad skall jag göra?

— by

Fråga:

Hej! Jag skulle vilja veta hur du ser på detta senarium. Jag står stilla vid ett stoppljus i fil för att svänga vänster, på höger sida står lastbil med släp som ska svänga höger vi står alltså sidan om vartandra. Lastbil och släp måste ta ut kurvan för att komma in på sin körbana till höger då han repar sidan på min bil. Jag kör efter honom och förklarar att han repat min bil, vilket han förnekar, han har inte märkt att han kört på mig. Jag tror även att han körde över den heldragna linjen mellan oss annars hade han inte kört på mig. Så här säger försäkringsbolaget: Du har anmält att motparten gör en högersväng och då skadar ditt fordon. Motparten har uppgett att de inte känner någon kollision och att de inte har orsakat några skador på ditt fordon. Vittnen till händelsen saknas. På dessa uppgifter kan vi inte avgöra vad som hänt på skadeplatsen och vi kan därför inte lägga skulden på din motpart. Med samma resonemang kan man inte heller finna att du skulle ha någon skuld till olyckan. Det betyder att var och en får bära sina egna eventuella kostnader.

Vad tycker du jag ska göra?

Vänligen Anders

 

 

Svar:

Hej Anders!

Påkörd av lastbil? Jag förstår om du är frustrerad. Det är solklart att föraren av lastbilsekipaget bär största delen av skulden till det inträffade (om det gått till såsom du beskriver det). Då det är lastbilschauffören som behöver ta ”ditt” utrymme i anspråk för att kunna göra en högersväng, så är det även hen som ska se till att det sker utan risk eller fara för andra trafikanter. Samtidigt så kan man inte frita dig helt från ansvar då situationen kan ha gått att förutse. Du kunde kanske ha insett att det här inte kommer att gå och hållit lite mer (om möjligt) åt sidan, eller stannat och låtit lastbilen köra iväg. I trafiken har vi alla ett gemensamt ansvar att se till att trafikolyckor inte inträffar.

Å försäkringsbolagets sida förstår jag att det blir ett svårt fall då skulden, eller ens själva händelsen, inte går att härleda i bevis. För dem blir det då enklare att avskriva det hela.

Jag rekommenderar dig att åter kontakta ditt försäkringsbolag och den som handlagt ärendet. Du kan följa de råd som ges på Konsumenternas.se eller till Hallåkonsument.se och ta del av dessa.

Lycka till!

Rune

 

,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *