Parkeringsproblem. Vart vänder man sig för att komma tillrätta med detta?

— by

Fråga:

Hej!

Parkeringsproblem..
Vi bor i en privatägd hyresfastighet i stan som har 11 lägenheter. Vi har boendeparkeringar som vi betalar för vid huset. För att parkera måste vi korsa en parkeringsficka, cykelbana och en trottoar.

Tyvärr finns det ingen markerad in och utfart på den c:a 150 m långa parkeringsficka (där man endast får stå 5 minuter men där folk står i timmar eftersom det inte finns några parkeringsvakter som sätter böter ) så flera gånger/vecka får vi köra på trottoaren och cykelbanan till nästa korsning för att vi ska komma ut på körbanan eller in till våra parkeringar. Dessutom så står det ofta bilar parkerade på min betalda boendeparkering trots att den parkeringsplatsen är skyltad med PRIVAT PARKERING. Vi har en pizzeria i vårt hus som tyvärr är populär och det är deras kunder som parkerar in eller ut oss som bor i huset eller tar våra privata platser om vi åkt iväg.

Jag har ringt kommunen flera gånger och påtalat problemen med timslånga överskridna p-tider i parkeringsfickan längs vägen och även avsaknaden av ett synligt in och utfart märke. Tyvärr är vår hyresvärd rätt svårt att nå och även få att förstå allvaret i problemen.

Vart vänder man sig för att komma tillrätta med detta?

Vid flera tillfällen har jag och övriga grannar varit på väg att krocka med ouppmärksamma cyklister då vi backar ut från P-platserna, vi är medvetna om cyklister och gående men tyvärr skymmer de parkerade bilarna sikten så säker kan man aldrig vara, speciellt inte när cyklisterna har musik i lurarna så de inte hör bilarna. Olyckor har också hänt då det är en starkt trafikerad väg, cykelbana och trottoar, men oftast vid de övergångställen vi har i närheten och som vi måste åka till för att nå körbanan då felparkerade bilar blockerar in och utfarten. Så vad får och bör jag som bilist vidta för åtgärder och vem ska man kontakta för att få reda på vem som ansvarar för gatan och märken till den.

Mvh Victoria

 

Svar:

Hej Victoria!

Det är en delikat situation du beskriver, Victoria. Tyvärr har jag inget enkelt svar att ge dig. Det låter som om ett antal olika faktorer inverkar till att ni har det så som du beskriver. Det innebär även att det krävs flera aktörer för att hitta en bra lösning.

  1. Fastighetsägaren
  2. Ägaren av pizzerian
  3. Kommunen

Fastighetsägaren ska hantera parkeringsöverträdelser på de parkeringar som tillhör fastigheten och de boende. Restaurangägaren bör ha ett ansvar att informera sina kunder om vad som gäller och kommunen bör ha ett intresse i att ordna upp en trafiksituation som framstår som mycket riskabel. Du har inte så många åtgärder att ta till, annat än att söka kontakt med de ansvariga (listade ovan). Fortsätt att jaga dessa och ge er inte förrän ni har fått fram en lösning!

Lycka till!

 

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *