Skada på bil vid vägarbete. Vem ligger ansvaret för olyckan hos?

— by

Fråga

Hejsan. Skulle köra förbi ett vägarbete där de arbetade med trottoaren på min sida vägen. Så mitt körfält var avspärrad men vänster sida var fortfarande öppet. När alla mötande bilar hade kört förbi så var det min tur. Precis när jag skall köra förbi får jag en stor grävskopa i baksätet.

Vem ligger ansvaret för olyckan hos?

Svar

Det här verkar vara en fråga av rent civilrättslig karaktär, alltså en försäkringsmässig fråga. Det är väldigt svårt att påstå att någon har agerat brottsligt, men mer troligt kan någon av er kan ha agerat oaktsamt.

Det som avgör ansvarsfördelningen är omständigheterna i det enskilda fallet och hur de kan bevisas. Om grävaren stod still bakom en avspärrning och arbetade var den kanske inte ”i trafik”. Troligen har firman som äger maskinen en ansvarsförsäkring. Ditt fordon har säkerligen en trafikförsäkring och kanske halv- eller helförsäkring.

Jag rekommenderar att göra en skadeanmälan till det egna försäkringsbolaget. Har du uppgift på maskinföraren och företaget ska du uppmana dem att göra skadeanmälan till sitt försäkringsbolag.

 

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *