Är det okej att stänga in andra fordon vid parkering?

— by

Fråga:

Hej har en fråga gällande parkering. Om någon parkerat snett över strecket till bredvid liggande ruta. Har jag rätt att stänga in den bilen med min bil om jag står innanför linjerna på rutan bredvid? Vem får betala vid möjlig dörruppslags skada?

 

Svar:

Vad skulle du själv säga om din bil var instängd när du skulle köra iväg? Jag skulle inte bli glad! Du och jag vet inte vilka omständigheter som föranledde den felaktiga parkeringen till att börja med. Det kanske var den enda möjliga varianten att parkera på? Du och jag får inte stänga in en annan bil med vårt fordon även om de parkerat fel. Det är olagligt att parkera sån att annan trafik hindras eller störs. Om det uppstår skada pga. att du eller jag stängt in någon annan med vår bil så är chansen stor att det är vi som får stå för kostnaderna. I Trafikförordningen 3 kap 40 § står att läsa:

Vid parkering…
Ett fordon får inte parkeras så att
1. det hindrar tillträde till andra fordon eller så att dessa inte kan föras från platsen”

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *