Vem är vållande vid backning på enkelriktad gata?

— by

Fråga:

Hej

jag har en fråga jag varit i tvist om. Utanför mig går en enkelriktad väg. Jag stod fick-parkerad längs vägen i rätt riktning. Alltså helt lagligt. Jag sitter i bilen och ska ta mig ur min parkering. Jag ser en bil som kör förbi, kollar så ingen mer är på väg ner för den ENKELRIKTADE vägen och börjar sen vrida hjulen och försiktigt ta mig ut. Jag ser då till min förskräckelse att bilen som tidigare åkt förbi står nere i korsningen 300 meter längre ned väljer att lägga i backen och gasa i säkert 40 km upp i motsatt riktning för den enkelriktade vägen. Han kör/backar då på mig. Jag är inte ute ur min ruta. Utan endast vridit på hjulen så min högra front är lite vriden, han snuddar den och ger repor och lampan hoppar loss.

Vem är vållande?

Han backar alltså i motsatt riktning på en enkelriktad väg. Dock är jag på väg ut ur min ficka men står still från att jag ser att han valt att backa upp för vägen.

 

Svar:

Hej!

Vem har du varit i tvist med, den som backade på dig eller ett försäkringsbolag?

Grundprincipen är att den som backar endast får göra det om det kan ske utan fara eller hinder för andra trafikanter.

En förare får vända eller backa endast om det kan ske utan fara eller hinder för andra vägtrafikanter” Trf 1998:1276 3 kap 46 § 1 stycket

Sedan är det förstås så att sammanhanget också spelar in. Backning på enkelriktad gata är inte tillåten, utom då kortare sträckor vid t.ex. fickparkering eller liknande. Den backning du beskriver låter i mina öron regelvidrig. En liten fundering över ditt agerande då du såg att bilen började backa; varför backade du inte tillbaka in för att undkomma situationen? Även om den andre föraren gjorde fel borde du väl ändå försökt undkomma situationen.

Jag kan inte utifrån det du beskriver bedöma detta på annat sätt än att föraren i den backande bilen bär skulden för det inträffade.

 

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *