Krock vid vänstersväng i dåligt väglag. Vem är vållande till olyckan?

— by

Fråga:

Hej,

Jag var ute och körde efter min syster på en enfilig väg, Vi svänger vänster i en korsning och vägen blir isig och det är väldigt djupa däckspår. Min syster, som kör framför mig, försöker köra upp ur spåren men får då sladd på bilen. Hennes bil ställer sig tvärs över vägen. Jag kommer körande i cirka 20km/timme och börjar bromsa, men eftersom det är både halt och spårigt så kan jag inte väja och bilen bara glider in i höger sida på deras bil. Har försökt luska lite i detta och vad är det som gäller?

Gäller högerregeln eftersom jag tekniskt sett kommer från höger sida när jag kör? Eller blir jag vållande eftersom jag borde förutspått det dåliga väglaget? Eller blir det min systers fel eftersom hon gjort bedömningen av att köra upp ur däckspåren vilket resulterade i att dom fick sladd”.

Vem är vållande?

Svar:

Hej!

Vem är vållande till olyckan?

Extra tråkigt att råka glida in i sin syster! Jag hoppas att det bara blev ytliga plåtskador.

Ditt resonemang om högerregeln förstår jag inte, så vill du ha någon utveckling av detta så får du förtydliga vad du menar. Din syster ser jag inte som vållande då hon gjorde vad alla andra skulle ha gjort i samma läge – försökt hitta ett bra sätt att hantera situationen. Den ende som kvarstår då blir du. Du var den som färdades bakom det framförvarande fordonet med din syster bakom ratten. Du borde ha insett att denna situation skulle kunna uppstå och anpassat din körning därefter. Sett i retroperspektiv var 20 km/h alltför fort för att du skulle kunna bemästra situationen fullt ut.

Detta är min bedömning baserad på det du beskriver för mig. Det är inte säkert att ett försäkringsbolag bedömer på samma sätt som jag. dock

 

 

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *