Parkerat i lastplats mot färdriktningen. Är det ok?

— by

Fråga:

Hej

Har en fråga om hur man får stå och lossa på en lastzon ??. Då menar jag år vilket håll jag fick nämligen böter för att jag stod mot färdriktningen i lastzon då jag lossade min lastbil.

Jag trodde man fick stå hur man ville i en lastzon bara man håller sig inom lastzon området eftersom det kan vara svårt att lossa gods ur öppningsbar sida om den vätter ut mot trafiken istället för mot trottoaren. hoppas på svar om detta

MvH Tommy

 

Svar:

Hej Tommy!

Ja, visst blir det enklare för dig att lossa din last om du ställer dig mot trafiken på lastzonen – om du har varorna/godset i den sidan av skåpet – men det är trots allt inte tillåtet att parkera på fel sida av gatan. Inte ens på en lastzon. Lastzonen räknas på samma sätt som en vanlig parkeringsplats fast reserverad för den som ska lossa eller lasta. Parkeringsvakten (eller om det var polisen) gjorde alltså rätt enligt lagen när de bötfällde dig. Då jag själv arbetat några år som lastbilschaufför tar jag mig modet att be dig tänka över var du placerar varorna (om det är du som lastar) så att du får dem på rätt sida i förhållande till vart du ska lossa. Finns möjlighet att nå varorna från ”fel” sida så är det bättre än att riskera bli påkörd av passerande trafik.

Trafikförordningen 3 Kap 52 § ”På en väg får fordon stannas eller parkeras endast på högra sidan i färdriktningen”.

Ovanstående gäller överallt så till vida det inte rör sig om en enkelriktad gata.

 

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *