Skuldfördelning vid backskada. Vad gäller?

— by

Fråga 1:

Hej!

Skuldfördelning vid backning.
Det inträffade en parkeringskada förra månaden och försäkringsbolaget anser jag vållat skadan. jag behöver höra era synpunkter. Tänk jag ska backa min bil i en parkering och jag har två bilar parkerade brevid både höger och vänster. självklart kollar jag både höger och vänster och backar sakta. åt min höger vilket är dom som kör ut på parkeringen och det är självklart båda min fil och de som kör ut inte sant ? En kvinna i 60 års åldern kommer in i parkeringen dvs i andra filen men hon vill parkera precis tvärs över mig och vad måste hon göra då ? Jo hon måste komma in i min fil för ta ut svängen och parkera där. Men när jag backar så kommer jag inte på hennes fil utan då backar man och kollar alltid åt höger för det är bilar som lämnar som kör den filen. Hon kvinnan byter fil i parkeringen och kör åt motsatta filen för parkera tvärs över mig fastän det finns hur många andra lediga parkeringar som helst och jag kolliderar när jag backar 10 cm och har hur mycket kvar på min fil. snälla förklara för mig hur kan det vara mitt fel när någon kör motsatta filen för parkera tvärs över mig, jag hann inte ens backa 10 cm innan det blev krock? mvh Botan Taha

Fråga 2:

I mitt bostadsområde, där hastighetsbegränsning är 30 km/tim, försökte jag backa från min villaparkering. Det kom en bil bakom mig väldigt snabbt (minst 50 km/tim) att jag inte hann reagera (inte heller min bils backsensorer hann reagera heller). Den andra bilen körde i min bils dragkrok att det rev i motpartens bil från främre dörren till bilens ände och hann inte stanna till först efter ca 20 m avstånd. ändå valde mitt försäkringsbolag att lägga skulden på mig. Såsom jag vet, enligt trafikreglerna, att jag har skyldighet att lämna företräde. Det accepterar jag. Däremot, är det klart att när jag börjat backa, så var det ingen bil bakom mig eller i sikte och endast efter att jag börjat backa så kom motpartens bil och körde i min dragkrok. Frågan är: Hur är det möjligt att det blir jag som vållat olyckan i det här fallet?

 

Svar:

Hej!

Jag väljer här att besvara två frågor i samma inlägg då svaret är detsamma i båda fallen.

Alla som framför ett fordon på våra gator, vägar och inom parkeringsplatser har ett ansvar att föra sig så att trafikolyckor undviks, men när olyckan ändå inträffar så går man tillbaka till vad regelboken säger.

Skuldfördelning vid backning.
I dessa fall faller skulden, nästan alla gånger, på den som backar. Det är den som backar sitt fordon som bär störst ansvar på sina axlar för olyckor ska undvikas. Trafikförordningen 3 kap 46 § säger att en förare får backa endast om det kan ske utan fara eller hinder för andra vägtrafikanter. Du får alltså inte börja eller fortsätta att backa ditt fordon om du inte har eller kan förvissa dig om att det kan ske utan fara eller hinder för andra trafikanter. I båda fallen ovan kan alltså ansvaret för att olycka skett härledas till dig som har backat ditt fordon. Sedan kan vi alltid tycka att även de andra inblandade bär skuld, genom att bete sig på ett irrationellt sett eller att de kör alldeles fört fort i relation till vad trafikförhållandena tillåter. Försäkringsbolagen kokar ner alltsammans till grunden och där finns paragrafen om backning.

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *