Stopp vid signal, vägmärke C34

— by

Fråga:

Hej, Jag har 2 frågor:

1- C34 stop vid signal: Jag vet att när det är rött måste man stanna vid stop linjen eller skylten (om stop linjen inte finns). Frågan är om man vill svänga till höger eller till vänster och inte köra efter trafikljuset måste man ändå stanna tills det blir grönt ljus? Sen när jag stannar i stop vid signal kan andra bilar som kommer från höger eller vänster köra efter trafiksignalen även om det är rött eller måste de stanna vid trafikljuset tills det blir grönt när de svänger?

2-Ibland finns det vissa korsningar där normalt måste stå en skylt C34 stop vid signal men det finns ingen!!! Så när det är rött ljus måste man inte stanna precis vid trafikljuset och stop linjen men istället stanna lite innan för att bilar som kommer från min höger eller min vänster kan köra?

Vänligen, Nabil

 

Svar:

När det gäller vägmärke C34, (Stopp för angivet ändamål) eller stopp vid signal läser vi på Transportstyrelsens hemsida:

Vägmärke C34 ”Märket anger skyldighet att stanna av den anledning som anges under det vågräta strecket. Om märket är uppsatt före en trafiksignal, anger det att fordon som skall passera signalen skall stanna vid rött ljus. Fordonet skall stannas vid en stopplinje eller, om sådan saknas, vid märket.”

Om du inte ska fortsätta rakt fram genom den signalreglerade korsningen får du alltså fortsätta framåt för att svänga vänster eller höger. Jag lägger in en bild från Övre Slottsgatan i Uppsala som har precis ett sådant vägmärke.
De bilar som kommer t.ex. från höger i korsningen du ser på bilden måste stanna för rött ljus precis som den som ska köra rakt fram. Att vägmärke C34 och stopplinje finns uppsatt är för att du som ska köra rakt fram inte ska blockera korsningen. De som ska köra ut från korsningen kanske ska svänga exempelvis vänster och då gäller inte trafiksignalen dem. Om C34 inte finns uppsatt ska du ändå stanna så att du inte hindrar andra fordon från att komma fram.

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


 

,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *