Var skall jag vända mig om jag vill få hastigheten sänkt på en väg?

— by

Få hastigheten sänkt på en väg?

 

Fråga:

Hej!

Vi bor i en by, Riala ,utanför Norrtälje. Vi har en fotbollsklubb, Riala Goif och jättefina fotbollsplaner och klubbhus. Mellan fotbollsplanerna går en väg ,med hastighet 80 km/ tim. De är rent livfarligt att låta barnen gå över där. Inte många tar hänsyn. Jag undrar nu om de finns möjlighet att få ett övergångsställe eller en skylt som varnar för barn eller kanske sänkt hastighet till 30 km/tim just där? Vet ej vart jag ska vända mig.Vi föräldrar är jätterädda att de en dag händer en olycka.

Med vänliga hälsningar Beatrice Laine förälder till tre fotbollskillar i Riala Goif.

 

 

Svar:

Hej Beatrice!

Det är en mycket motiverad fråga du ställer. Som förälder eller vårdnadshavare bär nog alla den känslan med sig i olika situationer. Man kan alltid ansöka om olika trafiksäkerhetsåtgärder (varningsmärke, hastighetssänkning mm). Det kan du göra hos din kommun och/eller Trafikverket. Den väg du berättar om är med största sannolikhet statlig (jag gissar att det är väg 984 du beskriver) och då är det till Trafikverket du ska vända dig. Du kan även vända dig till kommunen för att be om hjälp och få råd, samt att höra deras uppfattning om saken. Är de inne på samma linje som du kan de skicka in ansökan åt dig.

Det är nog inte första gången denna fråga tas upp, vare sig till Norrtälje kommun eller till Trafikverket, så du ska nog inte få för höga förhoppningar om någon förändring. Fotbollsplanerna ligger alldeles intill vägen och därmed är de fullt synliga. Det som brukar anföras från respektive väghållare i sådana situationer, är att det är upp till varje bilist att hålla en så låg hastighet att de kan hinna stanna inför varje tänkbart hinder/fara (i detta fall barn). För att förtydliga vad jag menar gör jag en jämförelse med varningsmärke för hästar. När någon ansöker om ett sådant varningsmärke längs vägen tittar Trafikverket på stallets eller ridanläggningens placering i förhållande till vägen. Om det är placerat så att bilister tydligt ser hästhagar och stall blir det oftast avslag på ansökan med motiveringen, att det ändå tydligt framgår av trafikmiljön att det finns en risk att hästar ska dyka upp på vägen. Detsamma kan nog sägas i detta fall. Men, som sagt, det är aldrig fel att ta kontakt med kommunen och/eller Trafikverket och lägga fram sina farhågor. Du kan ansöka hos Trafikverket om varningsmärke och annat här. Norrtälje kommun når du på tel. 0176 710 00 eller email: kontaktcenter@norrtalje.se.

Jag hoppas att detta kan vara svar på din fråga om en hjälp till ett steg i rätt riktning.

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *