Ernst Donlemar

ernst d1

Trafiklärare, debattör och eldsjäl inom trafiksäkerhet.

Ernst var den typen av människa som när han hittat något som han tyckte var intressant gärna ville lära sig allt inom ämnet. Ett av dessa ämnena var trafiksäkerhet.

När Ernst gick i pension och fick han gott om tid över för sina intressen. 2004 startade han Trafiksäkerhet.se. Till sin hjälp hade han sin fru Yvonne som hjälpte till med att driva sidan. Yvonne uppskattade Ernst arbete med sidan men kände att hans engagemang kanske ibland blev lite väl stort. Det är kanske just så det brukar fungera med eldsjälar?

 

Sidans grundtanke är att röra om i grytan, skapa debatt och bana väg för ett trafiksäkert samhälle.

Som trafiklärare är man hyfsat påläst inom trafikregler. Ernst kunnighet inom ämnet var dock högre än vad man vanligtvis kan förvänta sig av en trafiklärare. Ernst hjälpte sidans läsare med deras frågor inom trafikjuridik på ett mycket tydligt och pedagogiskt vis. Med tanke på hans yrkesliv var han verkligen rätt man för jobbet.

 

ernst d2

Arbetsliv

Han hade sedan 1978 jobbat med trafikutbildning och trafiksäkerhet. Under många år drev han trafikskolan framtidens trafikskola i Solna med stort engagemang och intresse. Han var en av få motorcykelutbildare som hade en mc med dubbelkommando. Detta höjde säkerheten för både eleven och utbildaren. Dubbelkommandot hade han själv konstruerat.

Han var även en pionjär inom miljöanpassad körning. Som på den tiden var ett nytt begrepp inom bilkörning.  Som utbildare och även inom hans trafiksäkerhetsarbete strävade han alltid att verka för förnyelse. Hans tes var att det spelar ingen roll hur säkra fordon eller vägar vi bygger. Det kommer inträffa trafikolyckor om vi som förare inte tar vårt ansvar och kör riskmedvetet. Detta var en ledstjärna i hans arbete.

Förutom att driva trafiksäkerhet.se följde han dessutom med stort engagemang debatter i tidningar och sociala media. Han publicerade pressreleaser och ställde myndigheter mot väggen när han tyckte att dom hade varit otydliga.

 

Tyvärr gick Ernst bort 2014 och vi förlorade därmed en stor förespråkare, debattör och utbildare inom trafiksäkerhet.