Behöver jag blinka? Är tecken nödvändigt?

— by

Fråga:

Hejsan! Om man befinner sig i ett körfält och det bara är tillåtet att tex svänga höger. Det finns vägmarkering med högerpil osv… Måste man blinka höger då??

 

Svar:

Jag frågar mig; finns det andra trafikanter runt omkring (gående, korsande trafik, bakomvarande, m.fl.?) som för sin fortsatta planering skulle kunna ha nytta av att du gav tecken i den situation du just beskrivit? Svaret på min fråga blir nog svar på din fråga!

Trafikförordningen 3 kap 65 § 1 och 3 stycket:

När en förare avser att starta från en vägkant eller att vända, svänga, byta körfält eller ändra fordonets placering i sidled på något annat inte oväsentligt sätt skall föraren ge tecken med körriktningsvisaren för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har körriktningsvisare, skall föraren i stället visa sin avsikt genom att sträcka ut armen.”

Tecken skall ges i god tid innan den avsedda manövern genomförs och vara väl synligt och otvetydigt. Teckengivningen skall upphöra så snart manövern är avslutad.”

Det är väl sällan så att tecken ges allt för ofta så att det leder till komplikationer i trafiken. Oftast är det väl tvärtom. Fordonsförare ger tecken allt för sällan och alltför sent. Tydligt tecken, i god tid, rätt hastighet och tydlig placering så blir samspelet i trafiken bara bättre.

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Svar

 1. Profilbild för Mikael Fyrevik
  Mikael Fyrevik

  Hej!

  Min bestämda uppfattning är att ordvalen i lagtext är löjliga därför att de är tolkningsbara/diskutabla. Detta medför att OM en bilförare ens någonsin läser en lagtext så finns det oftast inget rent svar. Hur tusan ska trafiksäkerheten kunna öka då?

  Lagtexter är för jurister att bedöma och ibland görs det fel!

  Jag har jobbat som trafiklärare sedan 2005 och har många ”handledarkurser” där frågor kommer från de som har haft körkort i över 40 år förekommer ibland. De flesta diskussioner som förekommer där handlar om backning. Dessa personer och bra mycket yngre med körkort har lärt sig att enbart titta i backspeglarna vid backning och i dagsläget får vi inte göra det, utan körställningen är mycket viktig för sikten/säkerhetens skull.

  Jag är irriterad på att det enda som media i korthet pratar om är att vi alla ska sänka hastigheten, helt fel enligt mig. De ska prata om att sluta pilla med sina telefoner/GPS, röka, baka snusen eller vad nu de håller på med, att de sedan kör fort i de situationerna är ju rent idiotiskt.

  Vi måste komma tillbaka till 70-80 talet i körningen i psykologins värld för att klara körningen i dagens stressade/fuskande/jag skiter i allt körning. Annars kommer den självkörande bilen att göra så att vi inte får köra själva längre och körkorten försvinner. Detta i sann Nollvisionsanda !!!

  Vi MÅSTE sluta mesa med lagstiftningen, alla KAN inte köra bil bra, men alla tycks kunna få körkort! Vad håller vi på med???????

  Min fru har haft körkort i 26 år i Göteborg och hon har slutat köra, hon har tappat tron på andra, det är bara idioter som kör fort och skiter i allt anser hon, det såg inte ut så för mer än 15 år sedan enligt flera Göteborgare, jag har bott i staden sedan 2005 och min korta kommentar blir….HON HAR RÄTT!!!

  Tack för ordet!

  Micke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *