Får man cykla på körbana om det finns cykelbana?

— by

Fråga

Normalt så skall man cykla på cykelbanan om sådan finns, vilka är undantagen? kan jag cykla hur långt som helst på vägen trots att det finns cykelbana? Enligt min uppfattning kan man göra det om det är endast en kort sträcka ex. ett kvarter, stämmer det?

 

Svar

Cykla på körbana?

Grundregeln är att cyklande skall använda cykelbana när det finns cykelbana.

Lämpligare med hänsyn till färdmålet

Ett undantag är att man får välja bort cykelbanan om ”det är lämpligare med hänsyn till färdmålet” och särskilt försiktighet iakttas. Vad som menas med detta är inte exakt klarlagt. I lagkommentarerna nämner man trafiksäkerhetsskäl. Ett exempel är om du ska cykla en kortare sträcka och har färdmålet på höger sida. Cykelbanan ligger till vänster om vägen. För att kunna ta cykelbanan måste du först korsa vägen och sedan när du närmar dig målet korsa vägen igen. Ingen av dessa platser kanske inte är lämpliga att korsa vägen på. Då blir det säkrare att cykla på körbanan.

Min egen uppfattning är att en helt oplogad cykelbana borde få väljas bort. Eller om cykelbanan har blankis men körbanan är helt halkfri. Jag känner inte till något fall där detta har prövats rättsligt.

Landsvägscyklister som tränar i grupp och cyklar fort väljer oftast körbanan i stället för cykelbana eller gång- och cykelbana med motiveringen att det är lämpligare med hänsyn till färdmålet. Om det är tillåtet eller brottsligt att göra så går enligt min mening inte att svara på. Det måste bedömas i det enskilda fallet och prövas i domstol.

Cykelbanan är för smal

Tre- eller fyrhjuliga cyklar, cykel med sidvagn, samt cykel med tillkopplad cykelkärra får framföras på körbanan om cykelbanan är för smal för dem.

Läs gärna vidare om ”cykelbanetvånget

 

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


, , ,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *