Svar på fråga om parkering på lastplats

— by

Häromdagen fick jag en fråga om parkering på lastzon

 

Frågan lyder som följer:

Hej! Jag har en fråga om parkeringsregler. Den gatstump jag är intresserad av har en följd av relevanta skyltar: – Först kommer en parkeringsförbudskylt utan tilläggstavla. – Ett par billängder senare kommer en lastzon med stoppförbudsskylt med tilläggstavlor för längd av lastzonen samt för tid (kontorstid vardagar). Det finns ingen tilläggstavla som säger parkeringsförbud övrig tid. – Ett par billängder senare kommer en stoppförbudsskylt utan tilläggstavlor. Frågan: Får man på helgen parkera i lastzonen. Dvs ersätter den skyltens bestämmelser helt och hållet den första styltens, eller läggs förbuden så att säga ihop?

 

fråga lastzon

Svar:

Som jag förstår denna beskrivning av de vägmärken som finns på platsen, så råder parkeringsförbud (vägmärke c 15 ’Förbud att parkera fordon’) på hela sträckan ända fram till vägmärket för stoppförbud (här antar jag att frågeställaren syftar på vägmärket C 19 ’Förbud att stanna och parkera fordon’). Fr.o.m. detta vägmärke (C 19) råder förbud att både stanna och parkera.Undantaget från detta parkeringsförbud gäller för varuleveranser mellan de tider som är angivna på vägmärket (citat: kontorstid vardagar).

Så, för att svara på själva frågan: Nej, du får inte parkera i lastzonen på helger. Vägmärket för lastzon (’C 40 Ändamålsplats’) innebär även stannandeförbud. Undantaget från detta förbud gäller varuleveranser och då endast under de tider som finns angivna på vägmärket. Övriga tider gäller fortsatt förbud att stanna och parkera.


Tack för din fråga!

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *