Påkörning bakifrån, vems fel?

— by

Fråga:

Ligger på Riksväg och kör, med gott avstånd till framförvarande bil. Mitt på dagen, fint väder och bra sikt. En katt springer upp på vägen och jag gör en reflexmässig inbromsning under någon sekund innan jag inser att det inte är någon egentlig fara. Då blir jag påkörd bakifrån av annat fordon som enligt mig inte haft tillräckligt avstånd fram till mig och mitt fordon. Kan det vara på något annat sätt än att den som körde på mig ska anses vållande?

/Thomas

Svar:

Hej Thomas!

Svaret om ansvaret blir i detta fall tudelat. I trafikförordningen 3 kap 3 § 1 st ”Avståndet till ett framförvarande fordon skall anpassas så att det inte finns risk för påkörning om det saktar in eller stannar”, men vi läser även i 16 § att ”En förare får inte utan giltigt skäl köra med överdrivet låg hastighet, plötsligt bromsa eller på något annat sätt hindra andra förares körning.”

Jag kan inte med absolut bestämdhet avgöra vem som i detta fall ska anses vållande. Den som ligger bakom ska hålla både hastighet och avstånd, men samtidigt så får inte den som ligger före göra omotiverade inbromsningar – vilka kan äventyra säkerheten för bakomvarande trafik. På det sätt som du beskriver det hela låter det ändå som att den påkörande haft alldeles för kort avstånd till fordonet framför, d.v.s. dig.

 


Klicka här om du vill ställa en fråga om något trafikrelaterat!


,

Nyhetsbrev

Våra senaste uppdateringar i din e-post.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *